Skip to content

Rakentaminen TET-harjoittelijan silmin

Jaa kirjoitus

Turun Luostarivuoren koulun 9-luokkalainen Luukas Meisaari vietti yhden viikon tutustuen Hartelan toimintaan eri työmailla ja toimistolla. 

“Yllättävintä oli se, mikä kaikki ei näy ulkopuolelle. Päädyin Hartelaan TET-harjoitteluun itse hakemalla”, kertoo rakennusalasta jo lapsena kiinnostunut Luukas. Kipinä lähti kotoa, kun he rakensivat omakotitalon seitsemän vuotta sitten.

Turun TET-tori -sivuston kautta löytyi Hartelan yhteystiedot. Ensimmäinen kontakti vakuutti hartelalaiset välittömästi ja päätös ottaa Luukas työharjoitteluun oli helppo. ”Hän oli heti ensimmäisestä puhelusta lähtien niin reippaan oloinen, ettei tarvinnut empiä”, tuumasi työpäällikkö Kari Saarinen.

”Valtava kirjo erilaisia työnkuvia yllätti”

”Pääsin tutustumaan viikon aikana monelle työmaalle sekä moniin erilaisiin työtehtäviin työmailla ja toimistolla. Sain olla mukana palavereissa, perehtyä 3D-mallinnukseen, työturvallisuuteen, pohjapiirustuksiin, betonielementteihin ja lukuisiin muihin asioihin”, kertoo Luukas. Opin erityisesti sen, että rakentaminen on monimutkaista puuhaa. Matka siitä, että hanketta valmistellaan ja suunnitellaan siihen, että rakennus on valmis ja luovutettu on vaatinut paljon erilaisten henkilöiden työpanosta pitkälliseltä ajalta. ”Seinä ei ole enää pelkkä seinä, vaan ymmärsin, miten paljon erilaista tekniikkaa niiden välissä on tai kuinka monta kerrosta lattiaan todella tarvitaan koolauksia, valuja tai pintamateriaaleja, että näet lopputuloksen valmiina”, Luukas havainnoi. Myös piirustuksista löytyi valtava määrä erilaisia detaljeja, joilla kaikilla on merkitystä lopputulokseen.

”Kivointa oli nähdä työmaan arkea”

Luukas pääsi käymään hyvin erilaisilla työmailla. Oli lähes valmista päiväkotia, moni kerroksista kerrostaloa kuin juuri aloitettua montun kaivuutakin. Osa työmaista oli todella mielenkiintoisessa vaiheessa rakentamisen kannalta. Mielenkiintoisinta olikin nähdä aitoa tekemistä mm. jättimäisellä T3-sairaalan työmaalla. Maisemat katolta olivat huikeat ja työmaa laajuus hahmottui ihan uudella tavalla. ”Parasta oli viikon aikana se, että sain kysyä rajattomasti kaikkea mieleen juolahtavaa. Kaikki olivat todella ystävällisiä ja vastasivat mielellään kysymyksiin”, Luukas totesi. Toimistolta jäi mieleen vuosikorjaustyönjohtaja Jari Cavén, jonka seurassa oli erityisen mukavaa perehtyä vuosikorjausasioihin.

”Ymmärrykseni rakentamisesta muuttui radikaalisti”

”Ennen näin vain seinät, nyt ymmärrän paremmin kokonaisuutta”, Luukas havainnoi. Rakennuksen rakentaminen edellyttää esimerkiksi aikataulusuunnittelua, tekniikkasuunnittelua tai betonielementtisuunnittelua. Viikon aikana paljastui suuri määrä erilaisia töitä ja toimenkuvia, mitä pitää tehdä ennen kuin päästään varsinaisesti edes rakentamaan ja vasaraa käyttämään.

”Jokaiselle löytyy omanlainen työ rakennusalalta”

”Huomasin rakennusalan todella monipuoliseksi, siellä on erilaisia työnkuvia niin toimistolla kuin työmaallakin. Jokaiselle löytyy omanlaisensa työtehtävä, pitääpä sitten sisä- tai ulkotöistä tai haluaako käyttää koneita toimistolla tai työmaalla”, Luukas kertoi.

Hae meille työharjoitteluun ja ota yhteyttä oman alueesi toimipisteeseen